Що є правда?

Сказав же до нього Пилат: «Так Ти Цар?» Ісус відповів: «Сам ти кажеш, що Цар Я. Я на те народився, і на те прийшов у світ, щоб засвідчити правду. І кожен, хто з правди, той чує Мій голос». Говорить до Нього Пилат: «Що є правда?»

Ів.18: 37-38      

У Біблії написано, що Пилат запитує Ісуса Христа: «Що є правда?». Цим запитання Пилат дає зрозуміти, що в цьому мінливому світі люди схильні міняти свої думки, які вважалися колись за правду. Часто той, хто сильний і хитрий (особливо в політиці), нав’язує свої ідеї слабшим, переконує, що саме на його боці правда. Так було і так є.

Коментуючи цьогорічні події в Україні, дехто каже: «Правда переможе. Правда на наші стороні». На мій погляд, люди, які говорять таке, часто жиють в ілюзіях. Вони сильно упевнені, що саме вони пізнали істину, але реальність є трохи іншою.  Не бачу мудрості у їх поглядах. Щоб найбільш наблизитися до пізнання істини потрібно на речі дивитися з різних ракурсів. Я звик думати по-своєму, незважаючи на погляди більшості, не люблю бути схожим на інших, через це і захоплююся астрологією. Вважаю, що вільна людина – це людина, яка вміє генерувати індивідуальні думки.   

Велике значення у наш час відіграють емоції. Російські і  українські ЗМІ намагаються виключити розум  отримувачам інформації. Опоненти готові битися за свої погляди. Не вважаю себе прихильником Росії. Дивлюся реалістично на політику. Так, Росія – це імперія, яка розпалює конфлікт, допомагаючи повстанцям на Сході зброєю і людьми. Путін – диктатор, якому вигідно тримати свій народ у покорі. Багато людей на сході України під впливом путінської пропаганди повірили у краще життя після федералізації, а реальність виявилася іншою. Там трохи інший менталітет, багато людей історично пов’язані з Росією. Значна частина з них не хочуть в ЄС, і дехто з тих людей вирішив відстоювати свою позицію за допомогою зброї.      

Нехай прибічники стосунків з РФ зомбовані, не вміють думати. А прихильники вступу України в ЄС незалежні, мудрі й сильні.  Якщо це так,  то чому ми зараз в такій перебуваємо важкі економічні і політичні ситуації? Згадайте оптимізм наших громадян восени 2013 року. Скільки тоді багато різних аналітиків говорило про те, що після підписання договору з ЄС на наші голови впаде велике щастя. А що маємо зараз? Чому не передбачили? Багато людей в головах фантазували, що вже скоро після усунення Януковича ситуація в країні швидко нормалізується. А виявилося — не все так просто. Спокій і стабільність не прийде скоро. Дехто каже, що Україна через 10 років буде процвітаючою. Подивитися що буде через кілька років з Україною. Побачимо на чиєму боці правда. Не люблю тих, хто каже, що прибічники ЄС значно мудріші за тих людей на Сході. Після майдану життя простих людей не покращилося, людей відправляють на бійню, прийшли до влади багато олігархів. Петро Порошенко був одним із засновників ПР. Скандал, у якому Порошенко був головним фігурантом у 2005-му році, призвів до розколу команди Ющенка і розчарування народу. Обрали «менше зло». Чудово. Закрили очі виборці, змирилися з несправедливою долею. Не розумію чому олігархи при владі, життя простих людей стало важким, а це тепер вважають нормальним явищем. Але суспільство це тепер мало цікавить. Головне тепер — відчувати себе єдиним цілим з народом.

Стратегічна помилка українського керівництва – це сподівання на партнерів. Леонід Кравчук здав ядерний арсенал, керівники держави сподівалися цього року на поміч Європи. Мені Україна нагадує чимось  нещасну людину, яка хоче, щоб її поважали, щоб її проблеми хтось вирішив інший. Погляньте в історію: частини українських земель у різні часи належали Польщі, Росії були у складі Австро-Угорщини. Ніде українцям не було добре. Всі нас гнобили і мали за бидло. Ці цьогорічні події на сході України стали реальністю найбільше через слабкість України всередині. До цього вагомий вклад зробили люди, які називають себе «патріотами», «євроінтеграторами», піднімаючи провокативні розкольницькі питання і, закликаючи до насилля. Не ховайте голову в пісок, відчувайте відповідальність за країну. Якщо Ви були б патріотами і по-справжньому любили свій народ, то роздали своє майно бідним і жили як Ісус Христос. Потрібно спочатку навчитися поважати свій народ, хоч трохи скоротити прірву між багатими і бідними, а не сподіватися на поміч з-за границі.

Яка правда переможе, якщо в політиці скрізь брехня і несправедливість? Політика тримається саме на брехні. Успішний політик – це часто людина, яка вміє брехати, яка вміє переконати, що саме вона має жити краще і керувати тими, хто жиє гірше. Не треба  вішати локшину на вуха і говорити про перемогу справедливості і правди. Ісуса Христа розп’яли за те, що він закликав до справедливості, бо людям більше подобається грішити і жити в брехні.

2 коментарі

Сергій Воронцов
Суспільство живе не правдою, а тим, що хоче чути. І постійно фільтрує інформацію. Це таке величезне его, яке складається із мільйонів менших его, які хочуть відчувати себе шляхетними, правими, красивими, чути овації в будь-якій ситуації тощо. Тому ваші заклики відчути себе неправими, неправдивими, некрасивими, а замість овацій почути прокльони на свою адресу(які, безумовно мають місце) не матимуть жодного успіху, Адаме))) Причому з усіх боків конфлікту)))Але в цьому є корисність.
Відчути ненависть і нерозуміння будь-якого суспільства на собі набагато корисніше і цікавіше, аніж його безглузду любов (хоча варто відчувати міру і у цьому)) Так що я вважаю ваш пост вдалим, ще трохи і ви цю неприязнь і нерозуміння будете збуджувати)))
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте