І все-таки воно крутиться


У світі все змінюється. «Не можна двічі ввійти в одну і ту саму ріку», — казав давньогрецький філософ Геракліт. Однак історія свідчить, що події, які були колись, часто повторюються знову. Відомо, що всі імперії переживають народження, розквіт і занепад, правителі народжуються, керують і помирають, війни руйнують старе, а потім люди будують нове. Відбувається повторення. Звичайно, що кожна історична подія є унікальною, але буває у минулому так багато збігів, що важко щось пояснити з точки зору логіки. Напрошується думка про циклічність історії, про вплив якихось вищих метафізичних сил.

Збіги між життям Наполеона Бонапарта і Адольфа Гітлера

Наполеона було проголошено імператором Франції у 1804 р. Гітлер прийшов до влади в 1933 р. Різниця становить 129 р.

Наполеон захопив Відень у 1809 р. Гітлер — у 1938 р. Різниця — 129 р.

Наполеон почав похід у Росію у червні 1812 р. Гітлер напав на СРСР у червні 1941 р. Різниця — 129 р.

Війська Наполеона вели бої за Москву в 1812 р. Війська Гітлера — в 1941 р. Різниця — 129 р.

Наполеон програв війну в 1815. Гітлер — у 1945. Різниця — 130 р.

Збіги між Авраамом Лінкольном і Джоном Кеннеді

Про ці збіги можна прочитати у «Вікіпедії»: Збіги Лінкольна-Кеннеді — Вікіпедія. Не буду витрачати час на переписування.

В українські історії також помітно багато циклічних подій. Ось, наприклад, у 2004-му році, коли була революція, мало хто думав, що мине кілька років і до влади прийде другий Віктор, який буде подібний своїм правлінням до другого Леоніда. Віктор Янукович так далеко в минуле потягнув країну, що може своїм президентством не тільки перевершити правління Леоніда Кучми, але й відродити СРСР-2. Ще кажуть в народі, що там де два козаки, там три гетьмани. Міжусобиці у владі відігравали велику негативну роль в українські історії. Ющенко, який так багато говорив про «славне минуле» українського народу, наступив на ті самі граблі, ведучи нищівну боротьбу з Тимошенко.

Колесо історії крутиться.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте