Біблійне гріхопадіння людей і теорія Зігмунда Фройда

  Що може бути спільного між легендою про гріхопадіння Адама і Єви і теорією Зігмунда Фройда про склад людської психіки? Може здатися, що між ними немає нічого спільного, що це зовсім різні речі. Однак люди, які захоплюються езотерикою, можуть помітити, що різниця не така вже й велика, як здається.
 Багато сучасних читачів Святого Письма все написане там сприймають надто буквально. Сприймаючи написане у Біблії не з езотеричної точки зору, можна моло що зрозуміти у прочитаному і заплутатись. Спробуємо зрозуміти легенду про Адама і Єву. Про що там написано? Невже Бог за якийсь заборонений плід позбавив людей вічного життя? Чому саме жінка першою згрішила? Відповіді на ці питання можна дати, зрозумівши алегоричний зміст цієї легенди.
 Видатний теософ Емануель Сведенборг писав, що у буквальному змісті Біблії потрібно розуміти все духовне. На думку Сведенборга, Адам і Єва уособлюють одну людину. Адам символізує розум людини, а Єва- її волю. На мою думку,  найбільше  пояснити алегоричний зміст легенди про гріхопадіння Адама і Єви може теорія Фройда про склад психіки людини. Отже, Бог символізує «Над-Я». Ця складова психіки формується внаслідок соціальних заборон і виконує роль внутрішнього цензора (совісті). У нормальні християнські сім'ї батьки і суспільство закладають у дитини совість на основі заповідей Божих. Християнин, який переступає через заборони своєї совісті, водночас і відвертається від Бога. Єві і змієві відповідає «Воно» (підсвідомість). У наш час різниця між чоловіком і жінкою поступово стирається, але відомо, що жінки більш емоційніші за чоловіків, а вчинки жінки буває важко пояснити з точки зору логіки. У Біблії є часті випадки, коли про жінку написано негативні речі. У таких випадках не слід розуміти, що це є дискримінацією слабкої статі, а слід розуміти під жінкою, скоріш, несвідому сторону людської психіки. А жінки нічим негірші і не грішать більше за чоловіків. Адам — це «Я» (свідомість). «Я» прагне уникати незадоволення і намагається узгодити свої рішення з «Над-Я». Коли християнська людина свідомо переступає через Божі заповіді, потураючи своїм підсвідомим бажанням, то це слід вважати більшим гріхом ніж гріхом людини, яка незнайома з християнськими заповідями.
 Після гріхопадіння людей, йдеться в легенді, Бог виганяє Адама і Єву, говорячи, що вони будуть обробляти землю, народжувати дітей, багато працювати. Тут я під цим розумію відвертання людського розуму від духовних ідеалів, глибоке вивчення всього матеріального для того, щоб задовільнити бажання свого «его».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте