Філософія риболовлі



У світі існує багато чоловічих захоплень. Зігмунд Фройд вважав, що великий вплив на життєдіяльність людей має статевий потяг (лібідо), який сублімується в інші сфери життя. Сучасні психологи сверджують, що Фройд значно перебільшував значення лібідо. На мою думку, існує інший важливий потяг у чоловіків, який має значний вплив на життя, — ПОТЯГ ДО СВОБОДИ.
 Мова далі піде про одне із чоловічих захоплень — риболовлю. Цим занятттям люди займаються з давніх давен. Сотні книг написано на цю тему, але все ж риболовля має свої таємниці, про які знають не всі. Не буду писати про хитрощі ловлі риби, а тільки акцентую увагу на риболовлі як на явищі.
 Чоловік по своїй природі — воїн, мисливець. У ньму горить Вогонь — екстравертна енергія, яка потребує свободи і виходу. Сотні тисяч років тому чоловіки ходили на полювання і риболовлю, а жінки сиділи біля своїх осель і готували їжу, доглядали дітей, шили одяг. З розвитком цивілізації сильну половину людства почали обмежувати соціальні рамки. Появилося багато нових професій. Полювання і риболовля з розряду занять стратегічного значення для виживання перейшли до розряду хобі, для більшості чоловіків. Однак прагнення до свободи у чоловіків на підсвідомому рівні почало проявлятися в інших сферах життя. Наприклад, у часи Римської імперії це прагнення у римлян проявлялося у бажанні екстремальних видовищ, іграх, спортивних змаганнях.
 У наш час чоловіче свободолюбство і енергійність найбільше проявляється в любові до перегляду футболу і вживання алкоголю. Футбол багато чим нагадує полювання. Там бігають футболісти (мисливці) за м'ячем  (здобиччу). Дивлячись футбол,  чоловіки відчувають ті самі емоції, що і під час полювання чи риболовлі. Футбол є сучасним замінником древнього групового полювання. Просто можна пояснити і любов до алкоголю: коли людина вип'є — зникають проблеми й обмеження, вона стає наче героєм, відчуває свободу. Алкоголь створює ілюзію свободи, ілюзію втечі з реального світу у світ фантазій. До речі, цікавий історичний факт: у 1914 році в Росії і в 1985 році в СРСР було введено заборони на виготовлення і продаж алкогольних напоїв. Саме на роки «сухого закону» в Росії припадають масові виступи людей, їх боротьба за свободу. Не слід вважати, що заборона алкоголю відіграла ключову роль в історичних революційних подіях, але й категорочно заперечувати будь-який вплив також не варто.
 З-поміж улюблених занять сильної половини людства риболовля — одне з найкращих  захоплень. Саме там розумієш, що життя — це не лише гроші, але й чудове  ранкове небо зі сходом сонця, гарна природа. Потрібно вловлювати цю красу  і вбирати в себе. Щастя — стан внутрішній, стан душі. Той, хто хоч раз скоштував рибальської юшки на відпочинку чи спіймав велику рибу назавжди запам'ятає ці незабутні відчуття.
 За останні дисятилітття кількість риби значно зменшилась, особливо в річках. Та для справжніх риболовів-любителів головне не кількість риби, а відчуття.
 Ісус христос своїм учням казав: "Ідіть за Мною, — і зроблю, що станете ви ловцями людей." Ви знаєте чому Христос взяв своїх учнів саме з рибалок? Вони сильні вірою. Ніхто так сильно не вірить як вони: ні ковалі, ні шевці, ні купці, ні столярі. В астрології риболовлю символізує планета Нептун, знак зодіаку Риби і стихія Води, а з цією енергією асоціюється ідеалізм, романтизм, містицизм, духовність. А ось, наприклад, землеробство, професії пов'язані з фінансами асоціюються зі стихією Землі (матеріалізм, практичність, консерватизм). Буває, що просидить риболов цілий день і не впіймав жодної рибини, але яка віра! У такому випадку кажуть: «головне — не риба, головне — бути на риболовлі». І в дощ, і в сніг, і в люті морози рибалки вірять, що саме їм посміхнеться удача, яка принесе  багатий улов.
 Часто, коли чоловік повертається з річки чи з озера, жінка йому зчиняє скандал: мовляв, де ти вештався? У такому випадку випадку потрібно переконати дружину, що таке занняття є святе. Можна взяти жінку на ночівлю біля озера чи річки (прекрасна стать любить романтику). Риболовля — непоганий сімейний  відпочинок. Увага! Тут є одне «але»: жінку на риболовлю можна брати лише в тому випадку, якщо вона буде мовчати. Чим більший буде улов, чим риба буде мати більший розмір, тим задоволеніша і щасливіша буде жінка. Розмір у такій ситуації має значення. Жінки є жінки. У наші країні я не можу собі дозволити закордонних подорожей, не виходить поїхати на море, тому у вільний час думаю іти на риболовлю. Потрібно відчувати хоч якесь «покращення».
 Не слід забувати про обережність, особливо в зимовий період. «Береженого Бог береже», — кажуть у народі. Нехай клює! 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте